Hristiyan nedir? Kimlere Hristiyan denir?

Hristiyan kelimesinin kaynağı Grekçe dilindeki “Hristiyanos” sözcüğüdür. Bu da Mesihçi anlamına gelmektedir. Tarihte bu kelime Yeşua Mesih’i -yani Türkiye’de genel olarak bilinen adıyla İsa Mesih’i takip eden kişileri tanımlamak ve onları küçümsemek amacıyla kullanılmıştır. Mesih’e ve öğretisine karşı olan kişiler, Mesih’e bağlı olan kişilere Mesihçi ve Hristiyan olarak seslenmekteydiler.

Mesihçi veya Hristiyan adını daha sonra Yeşua’yı izleyenler de kendi aralarında benimsemiştir. Kendilerinin O’na ait olduğunu, O’nu takip ettiğini ifade eden bu kelime ilk olarak Antakya’da kullanılmıştır. Dolayısıyla Hristiyan sözcüğünün tanımı, Mesih’i takip eden ve O’nun öğretilerini temel alan bu inancı benimsemiş kişi” olarak açıklanabilir. Aynı zamanda Hristiyan kişiler için “Mesih İnanlısı” tanımı da kullanılabilir. Zira 1.Petrus 4:16 ayetine baktığımızda Mesih İnanlıları olarak tanımlandığını da görmekteyiz.

O halde kimlere hristiyan denir sorusunun cevabı da aslında bu sözcüğün özünde cevabını buluyor. Maalesef bazen ülkelerin veya ırkların hristiyan olması gibi bir düşünce insanlarda yer edinmiş durumda. Oysaki ülkelerin veya ırkların hristiyan olması gibi bir durum söz konusu olamaz. Çünkü hristiyanlık özünde Tanrı ile olan kişisel bir ilişkidir. Kişi sahip olduğu milliyet üzerinden hristiyan sayılamaz, çünkü hristiyan olabilmesi için Mesih’i takip etmesi ve O’nun öğretilerini benimsemiş olması gerekir. Bu yüzden Mesih’e ait olmayan bir kimse için hristiyan sözcüğünü kullanmak yanlıştır. Özellikle ülkemizde yaygın bir görüş olan Batı’nın hristiyan olması görüşü bu sebeple sözcüğün anlamını kaybetmesine yol açıyor.

Bir kişiyi hristiyan yapan şey nerede doğduğu, hangi aileden geldiği veya nerede yaşadığı değildir. Üstelik kiliseye gitmek ve İncil okumak da kişiyi hristiyan yapmaz. Kişiyi kelimenin tam anlamıyla hristiyan yapan şey Mesih’e olan imanıdır. Dolayısıyla Mesih İnanlısı olmak kişinin hristiyan olarak tanımlanmasının baş kriteridir.

Total
0
Shares
Share
Tweet
Share
Share
Share
Previous Article

Kilise nedir? Hristiyanlar neden kiliseye gidiyorlar?